Boşanma davalarında tazminat, maddi ve manevi tazminatın şartları ve miktarı gibi hususlar, bu yazımızda genel hatları ile incelenmiştir.
Tazminat, hukuka aykırı bir eylem sonucunda meydana gelen maddi ve/veya manevi zarara karşılık olarak, zararların giderilmesi amacıyla sorumlu kişiler tarafından zarar görene ödenen veya mahkeme tarafından ödenmesine karar verilen parasal bir değer veya edimdir. Tazminat hukuku da, haksız herhangi bir nedenden kaynaklanan tazminat taleplerini ve uyuşmazlıkları konu alır. Tazminat Hukuku; başta Borçlar Hukuku, İş Hukuku, Ceza Hukuku ve Ticaret Hukuku olmak üzere hemen hemen tüm hukuk disiplinlerinde düzenlenen aykırılık hallerinde, hukuka aykırı davranan kişinin sorumluluğunu ve oluşan zararın cezai yollarla veya maddi-manevi tazminat ile giderilmesini konu almaktadır.
Genel anlamda, maddi tazminat ve manevi tazminat olmak üzere iki tür tazminat vardır. Maddi tazminat; maluliyet, işgücü kaybı, ölüm nedeniyle destekten yoksun kalma, trafik kazası neticesinde yaralanma veya ölüm, tıbbi uygulama hatası (malpraktis) sonucu ölüm, iş kazası sonucu yaralanma veya ölüm gibi bedensel zararlardan kaynaklanabileceği gibi, borçlar hukukundan kaynaklanan sözleşmenin ihlali, malvarlığı değerlerinin zarar görmesi gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Manevi tazminat ise, haksız bir fiil veya durum sebebiyle kişinin ruhsal bütünlüğünü bozulmasına neden olan manevi acıların giderilmesini amaçlar.