Boşanma davası, evlilik birliğinin sonlandırılması talebiyle açılan hukuki bir süreçtir. Bu süreçte, evlilik birliği kurulurken…
Kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku gibi alt kollara ayrılmakla özel hukukun en kapsamlı düzenlemelerini barındıran hukuk dalıdır.
Aile ilişkilerini düzenleyen medeni hukuk dalı olup evlilik hukuku, hısımlık ve vesayet olmak üzere üç kısma ayrılır. Evlilik hukuku kısmında nişanlanma, evlenme, evliliğin genel hükümleri, eşler arasındaki mal rejimleri ve boşanma düzenlenmiştir. Hısımlık kısmında çocuğun soy bağının kurulması veya düzeltilmesi, tanıma ve babalık hükümleri, babalık karinesi, velayet, nafaka yükümlülüğü, evlat edinme ve çocuğun malları düzenlenmiştir. Vesayet kısmında ise vesayeti gerektiren haller, vasinin atanması ve görevleri, vesayet organları, kayyımlık ve yasal danışmanlık, kayyımın görevleri ve vesayetin sona ermesi düzenlenmiştir.
Boşanma davaları; maddi-manevi tazminat talepleri, velayet talepleri, tedbir-iştirak nafakası talepleri ve mal paylaşımı gibi birçok teknik konuyu barındırdığı için titizlikle yürütülmesi gereken ve hak kaybına uğranılmaması adına avukatın hukuki yardımına ciddi derecede ihtiyaç duyulan davaların başında gelmektedir.
Miras bırakanın (muris) malvarlığının kimlere, ne miktarda ve nasıl intikal edeceğini, murisin sağlığında tereke üzerinde yapabileceği hukuki tasarrufları ve bu işlemler nedeniyle mirasçıların birbirleriyle ilişkilerini; yani gerçek kişilerin ölümünden veya gaipliğinden sonra malvarlığının akıbetini düzenleyen medeni hukuk alt dalıdır.