– YA DA –

    SORU & CEVAPLARI İNCELEYİN:

    S
    Dava açarken avukat tutmak zorunda mıyım?
    C

    Hukuk sistemimizde bazı davalar dışında zorunlu avukatlık söz konusu değildir. Davanızı bir dilekçe vasıtası ile kendiniz de açabilir ve duruşmalarda bizzat bulunabilirsiniz. Ancak hukuki prosedürlerin etkili şekilde işlemesi ve hak kayıplarına uğramamak açısından bir avukat tarafından temsil edilmek büyük önem arz etmektedir.

    S
    Dava açarken ne kadar masrafım olur?
    C

    Dava masrafları, başlangıçta harçlar ve gider avanslarından oluşmaktadır. Dava harçları her sene Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bazı dava türlerinde davanın değerine göre harç belirlenirken (nispi harç), bazı davalar için ise dava değerinden bağımsız olarak sabit bir harç yatırılması (maktu harç) gerekmektedir. Gider avansları ise davadaki taraf sayısı ve dayanılan delillere göre değişiklik göstermektedir.

    S
    Açmış olduğum davanın hangi aşamada olduğunu nasıl öğrenebilirim?
    C

    Görülmekte olan bir davanın veya açılmış bir icra takibinin tarafı olmanız halinde, dosyanızın bulunduğu mahkeme kalemine veya icra müdürlüğüne dosya numaranız ile müracaat ettiğiniz takdirde her türlü bilgi ve belgeye erişmeniz mümkündür. Ayrıca e-devlet şifresi alarak UYAP Vatandaş Portal üzerinden de dosyalarınızı inceleyebilir, yapılan işlemlerden haberdar olabilirsiniz. Hukuk büromuz bünyesinde takip edilen dava ve icra dosyalarınız ile ilgili periyodik olarak bilgilendirme sunmaktayız. Bunun yanı sıra, dosyanızı takip eden avukatımızla bizzat iletişime geçerek de istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

    S
    Vekaletname nasıl çıkarılır?
    C

    Vekaletname çıkarma yetkisi yurt içinde noterlere, yurt dışında ise noterlerle birlikte konsolosluklara verilmiştir. Açılacak dava türüne göre vekaletnamenin içeriği de değişiklik arz etmektedir. Örneğin; boşanma davası ve tanıma tenfiz davalarında fotoğraflı boşanma vekaletnamesi gerekmektedir. Bu vekaletnamenin çıkarılabilmesi için, kişilerin nüfus cüzdanı veya pasaportun yanında 2 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte herhangi bir notere başvurması gerekmektedir. Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde gayrimenkullerle alakalı yapılacak işlemlerde ise ilgili gayrimenkulün bilgilerini içeren vekaletname çıkarılması gerekmektedir. Diğer davalar için çıkarılacak vekaletname, ahz-u kabz yetkisi içeren genel dava vekaletnamesidir. Vekaletname bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz.

    – DANIŞMAK İSTEDİĞİNİZ BİR KONU MU VAR? –