Bu amaçlarla yapılan imar planları, yatırımların nerelerde yapılması gerektiği konusunda yönlendirmeler yapmak, imar planlarıyla güzelleştirilen bölgelerdeki fiziksel çevreyi insan ve aile yaşamına uygun hale getirmek, toprağın kullanım dengesini en gerçekçi şekilde belirlemek amacını taşır. İmar planları kapsadıkları alanın büyüklüğü ve planın amaçları açısından, bölge ve imar planları olarak hazırlanırlar. İmar planları ise, nazım planları ve uygulama imar planları şeklinde hazırlanmaktadır.
İmar mevzuatı ile elde edilmek istenen amaç; tüm yurtta plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun yapılaşmanın sağlanmasıdır. Bu doğrultuda hazırlanan imar planları ise; yatırımların yapılması gereken yerler konusunda yönlendirmeler yapma, yerleşim bölgelerindeki fiziksel çevreyi beşeri yaşama uygun hale getirme, toprağın kullanım dengesini en verimli şekilde belirleme amaçlarını taşır.
İmar planları, hukuki niteliği bakımından düzenleyici işlem (acte règle) karakteri taşırlar. Bu planlar, herhangi bir kanun, tüzük ya da yönetmelik gibi soyut ve zorunlu bir objektif hukuk kuralı niteliğindedir. İmar planlarının, İmar Kanunu’nun 16. maddesi gereği kendi içerisinde bir plan hiyerarşisine tabi olduğu söylenebilir.